Supplementen die u nodig heeft voor een gezond veganistisch dieet

46% van de mensen wendt zich om veganistische redenen om diëten, volgens het Britse liefdadigheidsonderzoek Veganuary. Maar een van de meest voorkomende zorgen voor degenen die een veganistisch dieet volgen, is weten hoe ze voldoende voedingsstoffen kunnen krijgen die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Sommigen beweren dat een veganistisch dieet gemakkelijk voldoet aan alle dagelijkse voedingsbehoeften en dat supplementen meer kwaad dan goed doen. Ondanks dat dergelijk advies goed bedoeld is, verhoogt het elimineren van alle dierlijke producten uit uw dieet het risico op bepaalde voedingstekorten. Suppletie is daarom vaak nodig.

Wat is een nutritioneel adequaat veganistisch dieet?

Minstens vijf per dag verschillende soorten groenten en fruit eten. 15-20 verschillende soorten per week zijn optimaal, en vers, ingeblikt, bevroren en gedroogd tellen allemaal mee.
Kiezen voor vezelrijke zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals haver, volkoren pasta, bruine rijst en aardappelen met de schil op de meeste maaltijden.
Inclusief eiwitrijke opties zoals linzen, bonen, peulvruchten, tofu, alternatieven voor verrijkte melk en noten bij de meeste maaltijden.
Dagelijks een verscheidenheid aan noten en zaden.
Dagelijks kiezen van calciumrijk voedsel, zoals verrijkte plantenmelk of calcium set tofu, is belangrijk om de calciumbehoefte voor een goede gezondheid te handhaven. boerenkool, pak choi, okra, lentegroenen, gedroogde vijgen, chiazaad en amandelen zijn ook goede bronnen.

Welke supplementen moeten mogelijk worden overwogen?

Omega 3 – Veganistische diëten missen over het algemeen de langketenige n-3-vetzuren die belangrijk zijn voor de cardiovasculaire gezondheid evenals de oog- en hersenfuncties. Een veganist moet regelmatig plantaardig voedsel consumeren dat van nature rijk is aan het n-3-vetzuur ALA, zoals lijnzaad, walnoten, raapzaadolie, sojaproducten en hennepzaad. Bovendien wordt aanbevolen dat veganisten voedingsmiddelen consumeren die verrijkt zijn met het N-3-vetzuur DHA met lange keten, zoals sommige sojamelk en graanproducten. Degenen met een verhoogde behoefte aan n-3-vetzuren met lange keten, zoals zwangere en zogende vrouwen, of degenen die de bovengenoemde voedingsmiddelen niet regelmatig eten, zouden baat hebben bij het gebruik van DHA-rijke microalgensupplementen.
Vitamine B12 – In vergelijking met vegetariërs en vleeseters hebben veganisten doorgaans een hoger vitamine B12-tekort. Dit wordt onder andere beschouwd als een risicofactor voor hartziekten, botbreuken, vermoeidheid, weinig energie, hartkloppingen. Als verrijkte voedingsmiddelen zoals gistextract, veganistische spread, verrijkte melkproducten en ontbijtgranen niet tweemaal daags in het dieet zijn opgenomen, is meestal een B12-supplement van 10 mcg per dag of minstens 2000 mcg per week voor volwassenen vereist.
Vitamine D – Het is voor iedereen moeilijk om voldoende vitamine D uit voedsel te halen, ongeacht of ze een veganistisch dieet volgen of niet. Voor volwassenen die in het VK wonen, wordt aanbevolen om 10 oktober of 400 IE vitamine D dagelijks in te nemen tussen oktober en begin maart. Houd er rekening mee dat vitamine D2 altijd geschikt is voor veganisten, maar vitamine D3 is vaak afkomstig van dierlijke bronnen.
Jodium – voldoende jodium krijgen is van vitaal belang voor een gezonde schildklierfunctie. De schildklier is een klier in uw nek, verantwoordelijk voor het beheersen van uw metabolisme. De hoeveelheid jodium in plantaardig voedsel is afhankelijk van het jodiumgehalte van de grond waarin ze worden gekweekt. Het kan daarom onvoorspelbaar zijn om te weten of u genoeg krijgt voor een goede gezondheid. Tenzij u plantaardige jodium verrijkt kunt krijgen, verrijkt met een jodium, is een supplement een van de meest betrouwbare manieren om aan de behoefte van uw lichaam aan jodium te voldoen.
Selenium – Selenium is belangrijk voor enzymen die reacties in ons lichaam helpen versnellen. Net als jodium is de hoeveelheid selenium in plantaardig voedsel afhankelijk van het seleniumgehalte van de grond waarin ze worden gekweekt. Goede plantaardige voedselbronnen van selenium zijn paranoten, maar de niveaus van selenium hierin zullen variabel zijn. Een supplement kan daarom een ​​betrouwbare inname van selenium garanderen.

Kortom, aan uw voedingsbehoeften voor een goede gezondheid kan worden voldaan door een goed gepland veganistisch dieet. Met het drukke leven dat we leiden en met een hoger risico op voedingstekorten bij het volgen van een veganistisch dieet, kunnen bepaalde supplementen nodig zijn. Dat geldt met name voor vitamine B12, D en Omega 3’s, jodium en selenium. Calcium en ijzer zijn ook belangrijke overwegingen waaraan meestal alleen via voedselbronnen kan worden voldaan. Als u een veganistisch dieet volgt dat niet in staat is om alleen via voedsel aan hun voedingsbehoeften te voldoen, moet u overwegen om supplementen te nemen. Het is het beste om met uw zorgverlener te praten voordat u dit doet.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.